El Municipi

 

Esterri d'Aneu és el centre geogràfic, econòmic, social i cultural de les valls d'Àneu.
S'assenta sobre un pla verd de 2 Km. d'amplada per 4 Km. de llargada, la major part del qual és zona verda.

 

La climatologia és variable segons l'estació de l'any i, a grans trets, es diferencien dues époques: estació humida, corresponent al període hivern-primavera, on el clima és fred i amb abundants precipitacions tant en forma d'aigua com de neu; per contra, l'estació seca, estiu-tardor, es caracteritza per un ambient calurós i sec durant el dia i nits fresques, disminueix la precipitació però són freqüents les tronades d'estiu.

 

Poble de tradició mil.lenària, la primera documentació escrita data de l'any 839.

Les primeres cases es varen construir, seguint els cànons feudals, al peu de la muntanya a l'empara del castell de València. Les posteriors expansions colonitzen el pla, seguint el curs del riu, la Noguera Pallaresa.

Aquests canvis produïts al llarg del temps han configurat dues parts ben definides i diferenciades del poble: el barri vell, admirablement conservat amb els seus habitatges característics i carrerons estrets i ombrívols; en contrast, la part més nova es caracteritza per carrers més amples i habitatges de nova construcció.

 

SERVEIS

Esterri està equipat per donar una adequada resposta: serveis sanitaris i d'urgència, ensenyament, culturals, serveis socials i religiosos, àrea recreativa i parcs infantils.


Consultori mèdic, parc de bombers, farmàcia
Escola de primària i secundària, escola llar
Ecomuseu de les valls d'Àneu, biblioteca, arxiu històric
Residència de gent gran i llar de jubilats, serveis religiosos
Àrea recreativa, parc infantil
Oficina d'informació i turisme

 

COMERÇ

Majoritàriament centralitzat al carrer major, l'oferta comercial és diversa i suficient per abastir les necessitats de la població. Hotels i similars, restaurants i bars, bancs i caixes, supermercats i petits comerços en general, empreses de serveis diversos (immobiliària i construcció, reparació i manteniment, esports d'aventura,...), estació de servei,...
A l'apartat Serveis es detalla un índex de serveis i d'establiments.

 

ESPORTS

Esterri compta amb instal·lacions per a la pràctica de l'esport.


1 Pavelló polisportiu
2 Pistes polisportives de formigó
1 Pista de tennis
1 Piscina de 25 x 12 metres
1 Camp de futbol set, d'herba.

 

CULTURA

Els esdeveniments culturals que tenen lloc a la població al llarg de l'any són variats i abundants. Clic sobre l'enllaç Festes, fires i tradicions per veure amb detall les més significatives.

 

Amunt